Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2023

Εκπαιδευτική επίσκεψη της Δ΄ τάξης στο Ελληνικό Μουσείο Πληροφορικής

Την Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2023 η Δ' τάξη, στα πλαίσια του μαθήματος της Πληροφορικής, επισκέφτηκε το Ελληνικό Μουσείο Πληροφορικής ( https://elmp.gr/ ) στον πολύ όμορφο χώρο του στο Μοσχάτο. 

Εκεί είδανε την ιστορική εξέλιξη των υπολογιστών και την ραγδαία πρόοδο της τεχνολογίας. Τεράστιοι υπολογιστές που καταλάμβαναν ένα ολόκληρο κτίριο τώρα χωράνε στην τσέπη μας! Γνωρίσανε και παίξανε με παλιούς υπολογιστές σε μέγεθος ενός τραπεζιού αλλά και άλλους σε μέγεθος βαλίτσας οι οποίοι μάλιστα ήταν από τους πρώτους φορητούς υπολογιστές της εποχής. Από την συλλογή του Μουσείου δεν έλειπαν βέβαια τα κινητά τηλέφωνα, από τα πιο ογκώδη του 1990 μέχρι τα πολύ μικρά στο μέγεθος μισής παλάμης του 1999 της Nokia! Είδανε και το πρώτο iPhone της Apple του 2007! 

Μεγάλη εντύπωση τους έκανε και ένας παλιός σκληρός δίσκος του 1983 που ζύγιζε 44 κιλά και είχε χωρητικότητα μόλις 200MB...ένα σημερινό USB stick ζυγίζει 40 γραμμάρια και μπορεί να αποθηκεύσει 16GB (ή και παραπάνω GB) δηλαδή 80 φορές μεγαλύτερη χωρητικότητα! Η επίσκεψή τους ολοκληρώθηκε με τον καλύτερο τρόπο ανακαλύπτοντας παλιούς υπολογιστές και παίζοντας στις πρώτες παιχνιδομηχανές όπως το Nitento, Atari 2600, Vectex κ.α.